Kulinarne i estetyczne zastosowanie ziół

Praktycznie w każdym ogrodzie powinno znaleźć się miejsce na hodowanie ziół. Zioła, które posiejemy w naszym ogródku maja bardzo różnorodne funkcje. Nie tylko służą jako dodatek kulinarny, z którego chętnie korzystamy, ale i odstraszają pewne owady oraz mogą pełnić funkcje estetyczne. Tych powodów zapewne wystarczy, by koniecznie zaprojektować w ogrodzie miejsce właśnie na zioła. Szczególnie korzystnie wyglądają one w niewielkich ogródkach. Ważne, że zioła nie są też wymagające, jeśli chodzi o gleby. Nie musimy się starać nawet o specjalne nawożenie. Większość ziół woli słońce i glebę o charakterze obojętnym. Natomiast w cieniu możemy siać szczypiorek, miętę, arcydzięgiel i trybulę. Już w średniowieczu doceniano rolę ziół i przygotowywano dla nich specjalne grządki w ogrodach. Współcześnie jest to zupełnie niepotrzebne, bo zdajemy sobie sprawę, że zioła, jeśli stanowisko w ogrodzie im odpowiada, są dość ekspansywne i praktycznie nie można ich opanować. Ale to dobrze, bo takie właśnie powinny być: bujne, pachnące, przyciągające pszczoły. Czasami niewysokie zioła służą do obsadzenia grządek. Ponieważ większość z nich ma nietrwałe i mało efektowne kwiaty, warto grządkę z ziołami urozmaicić stawiając ta rzeźby ogrodowe, ewentualnie gliniane donice. Dobrym pomysłem jest też zróżnicowanie poziomów.