Zakładamy ogródek ziołowy

Zakładamy ogródek ziołowy

Jeśli w naszym ogrodzie brakuje pewnego urozmaicenia lub mamy w nim puste miejsce do zagospodarowania, ale nie mamy tak wiele czasu, by poświęcić go pielęgnacji grządki z warzywami, dobrym wyjściem może być gródek ziołowy. Zioła nie tylko pięknie pachną, ale również przydadzą się w kuchni. Świeże zioła są o wiele ciekawszym urozmaiceniem dań niż kupne, suszone. Czego więc powinniśmy dopilnować, jeśli decydujemy się na taki ogródek? Wybierając miejsce na nasze zioła najlepiej skupić się na tym, gdzie najlepiej będziemy mogli docenić ich aromat. Warto zasadzić je przy miejscu wypoczynkowym, jak ławka czy altana, lub przy ścieżce, dzięki czemu w całym ogrodzie będzie czuć ich zapach. Dobrym miejscem może być także przestrzeń pod oknami domu, dzięki czemu przy wietrzeniu pomieszczeń również będziemy mogli go docenić. Zioła przeważnie lubią słońce, najlepiej czują się osłonięte od wiatru. Do lubiących wygrzewać się w słońcu zalicza się bazylię, estragon, czarnuszkę, majeranek, tymianek i szałwię, czyli zioła pierwotnie rosnące w cieplejszych krajach. W półcieniu lepiej czują się mięta i lubczyk. Niektóre zioła mocno się rozrastają, należy więc przed zasadzeniem dowiedzieć się informacji o poszczególnych gatunkach i przeznaczyć na nie odpowiednią ilość miejsca. Uprawa ziół nie wymaga dużo pracy, wystarczy je podlewać i oczyszczać z chwastów.