Przędziorek – pasożyt roślin ogrodowych i warzyw

Widok pajęczyn wśród zarośli krzewów i kwiatów ogrodowych nie powinien budzić zbytniego zdziwienia – raczej satysfakcję ogrodnika, że stworzona przez niego przestrzeń przeistoczyła się w tętniący życiem ekosystem. Bywają jednak przypadki, gdy nici owinięte wokół kwiatów i liści są powodem do niepokoju. Może to być sygnał, że roślina została zaatakowana przez przędziorki – maleńkie (o wielkości około połowy milimetra) pajączki, należące do rodziny roztoczy. Na spodniej stronie liści chorej rośliny dają się zauważyć całe skupiska żerujących, czerwonych szkodników. Górna strona listków pokrywa się plamami, z upływem czasu zmieniającymi kolor od bardzo jasnego po brunatny. Ostatecznie, liście usychają i opadają. Przędziorki atakują zarówno rośliny ozdobne, jak bluszcz, jak również warzywa (ich ofiarami mogą paść pomidory, ogórki czy papryka). Niewielka i młoda roślinka może okazać się nie do uratowania, jeśli szkodników pojawi się zbyt wiele. Ich obecności sprzyjają wysokie temperatury i brak wilgoci w powietrzu – dlatego tak ważne jest częste zraszanie roślin (do czynności zapobiegawczych należy też stała obserwacja okazów). Jeśli szkodniki się pojawią, pomóc może opryskiwanie liści wodą z mydlinami lub wyciągiem z pokrzywy, cebuli albo czosnku. Roślinę można obsypać świeżo spalonym tytoniem, w ostateczności zastosować środki chemiczne.