Warzywa w ogrodzie dla początkujących

Warzywa w uprawie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych, znajomości nawożenia a także częstego nawadniania. Jeżeli do tej pory ogród nie był przeznaczony do tego typu uprawy a nam brakuje doświadczenia warto na początek wyznaczyć mało miejsca na warzywnik i zastosować rośliny, które nie są wymagające w uprawie. Do łatwo rosnących warzyw szczególnie polecanych początkującym ogrodnikom zalicza się rzodkiewkę, koper, sałatę, cebulę z dymki, groch cukrowy, fasolę szparagową, buraki ćwikłowe, cukinię, ogórki i pomidory samokończące. Na jesień miejsce pod warzywnik należy przekopać, najlepiej z nawozem organicznym – w sklepach dostępne są granulowane formy, łatwe w stosowaniu. Na wiosnę ziemie rozgrabić i dokonać wysiewów po kilka rzędów, stosować się do zaleceń zawartych na opakowaniu co do terminu wysiewu i często odchwaszczać. Sałatę najlepiej jest kupować gotową w formie rozsady. Pamiętać należy, że ogórki wysiewamy od połowy maja, w tym czasie wysadzamy również pomidory kupione jako wyrośnięte sadzonki. Pomidory odmian samokończących się o sztywnych łodygach nie wymagają palikowania i innych zabiegów i często są odporne na wiele chorób, ale ich smak na pewno zaskoczy każdego. Warzywnik to więcej pracy ale również radość z wyprodukowanej własnej żywności a z czasem uprawy można urozmaicić.